Blog - Noticies Destacades

25 febrer 2020

Nena, noia, dona: fes-te veure fent esport!

Llegeix aquest article amb deteniment, et farem reflexionar sobre la realitat de l’esport femení al segle XXI.

Fes el següent exercici:
Pensa en un jugador/a de futbol? Ara un/a de tenis? Ara un/a de voleibol? Ara un/a atleta?
Han sigut noms femenins o masculins?

En la majoria dels casos, quan fem aquestes preguntes als nens i nenes, ens donen noms masculins, per sort, en els últims anys, han destacat esportistes femenines que a poc a poc van canviant aquestes respostes, com és el cas de la Mireia Belmonte, la Carolina Marín, la Laia Sanz i sense anar més lluny, a la nostra comarca tenim esportistes com l’Esther Guerrero, Aurora Figueras, Laia Pèlachs, Carolina Routier, Judit Vergés i les noies del Horseball Banyoles entre d’altres.

Et proposem un segon exercici:
Agafa un diari o revista esportiva. Quantes notícies parlen d’esport masculí?
I quantes d’esport femení?

Segur que no has hagut de contar massa, donant una ullada per sobre ja has arribat a una clara conclusió.
De mica en mica, els directors i les directores dels diferents mitjans de comunicació, van agafant consciència d’aquestes dades gràcies a campanyes com la que va llançar la Secretaria General de l’Esport el passat mes de febrer sota el nom #ThoEstasPerdent amb l’eslògan “Si no veus esport femení, t’estàs perdent la meitat de l’espectacle”, la qual té per objectiu promoure una major presència de les dones esportistes als mitjans de comunicació.   

Inclús les poques vegades que surten, sovint ho fan sota titulars estereotipats i poc adequats com per exemple “Els set dies de la Mireia”, “Les nines sueques” o “Rivas, l’home que va convertir en or les rabietes de la Carolina”, fent més èmfasi al seu voltant i no al propi mèrit assolit.

I ara, un tercer i últim exercici:
Com ja sabem, la nostra comarca és molt activa i al seu voltant sempre es fa alguna activitat física o esportiva.
Quins percentatges de participació masculina i femenina hi ha en l’esport popular?

Des del Consell Esportiu del Pla de l’Estany, us volem mostrar una sèrie de dades per reflexionar:
L’any 2006, els Jocs Esportius Escolars de Catalunya van tenir un 62% de participació masculina i un 38% de femenina a Catalunya. Però l’any 2015, els percentatges milloraven i passaven del 38% al 41% segons Idescat. En aquest mateix programa, al Pla de l’Estany, el curs passat teníem un 60% de participacions masculines i un 40% de femenines.

A la 2a edició del Circuit de Curses Populars del Pla de l’Estany, el 66% de les participacions eren masculines, i el 34% femenines. Un any més tard, el percentatge femení pujava un 2%.

El curs passat, a l’Escola d’Iniciació Esportiva, el 66% dels inscrits eren nens. I al Viatge Esportiu era de 59-41%, nens respecte nenes.

Els números ens fan pensar que cada cop ens apropem més a la igualtat de gènere en la pràctica esportiva, però encara hi ha molta feina per fer.

Amb aquestes reflexions, animem a totes les nenes, dones i senyores, a fer activitat física i que cada cop siguem més les que sortim al carrer a moure’ns i ocupem les instal·lacions esportives. Segur que trobeu alguna estona per millorar la vostra salut, per socialitzar i conèixer millor el vostre cos,  l’exercici no entén d’edats!  

 

Núria Díaz Giralt
Coordinadora de Projectes
Consell Esportiu del Pla de l'Estany